ChatGPT: Microsoft i frontalangreb på Google og Apple

Med den AI-generede ChatGPT forsøger Microsoft at ændre styrkeforholdet i Tech. Både Alphabet (Google) og Apple er i skudlinjen.

Microsoft har smuglet sin trojanske hest ind i både Bing og Edge Mobile-apps og nu også Skype – og det er langt fra den rene fred og idyl, som de (selvfølgelig) giver udtryk for på deres blog.

Adgangen til det mobile internet styres af Alphabet og Apple, og Microsoft har længe været ude af spillet.

Men nu vil de have en bid af kagen og lader Bing være deres våben. Det er en meget direkte udfordring til Google, som hidtil har siddet solidt på tronen som den altdominerende søgemaskine på mobiltelefoner.

Google og Apple har længe haft en stærk kontrol over, hvad deres apps kan og ikke kan – og må og ikke må!

De begrunder det med at beskytte brugerne, men det har også den bekvemme sidegevinst, at de kan regulere og kontrollere, hvilke apps og funktioner der kan tilbydes til deres brugere.

De facto et monopol. Apple tjener ovenikøbet fedt på at være ’dørmand’.

Det har mødt kritik fra mange sider, herunder Epic Games, der sagsøgte både Apple og Alphabet efter at have fået spillet Fortnite fjernet fra App Stores på grund af opdateringer, der ikke levede op til reglerne.

Ofte er det bare surt show, når man får thumbs down fra en af de store.

Men nu er Microsoft tilbage med et brag og vil have sin del af kagen.

Bing-appen til mobil vil være en direkte konkurrent til Googles søgemaskine, som er Alphabets klart største indtægtskilde.

Det betyder også, at Googles aftale om at levere search til IOS (som de betaler Apple for) vil falde i værdi, hvis Bing lanceres på IOS.

Apple vil også have stor interesse i at undgå, at Bing bliver tilgængelig i en brugbar version på IOS.

iPhone skal nemlig ses som et alt-i-et-redskab til at bruge det mobile internet, og Bing er derfor en konkurrent til iPhone.

Apple vil derfor lancere masser af AI-funktionaliteter til iPhone, men helt sikkert som en integreret del af systemet.

De vil ikke have, at en app (og slet ikke Microsofts) bliver en specielt vigtig del af den samlede iPhone-oplevelse – tænk hvis det pludselig er vigtigere at have Bing, end at telefonen er en Iphone?

Det er derfor et stort frontalangreb på både Alphabet og Apples dominans af det mobile internet.

Lovgivningen og reguleringen af det digitale rum halter (altid) efter den teknologiske udvikling.

Så der er lagt op til et gigantisk slagsmål mellem verdens største virksomheder i en juridisk dogfight uden klare regler.

Alphabet kan også have forskellige AI-produkter på vej, men udbredelsen skal afvejes mod kannibaliseringen af Search og de lukrative google ads.

I NewDeal Invest popper vi popcorn og glæder os til mange års underholdning.

Det ser ud til at blive en spændende tid for tech-verdenen!